Σε απόγνωση χιλιάδες χρόνια πάσχοντες

Σε απόγνωση χιλιάδες χρόνια πάσχοντες

Αρ. Πρωτ. 14207/01.04.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε απόγνωση βρίσκονται χρόνια πάσχοντες συμπολίτες μας, εξαιτίας της αναλγησίας και της αδράνειας του αρμόδιου Υπουργείου. Συγκεκριμένα, 9.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, 2.000 άνθρωποι που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, δεκάδες χιλιάδες καρκινοπαθείς και άλλοι χρόνια πάσχοντες, κινδυνεύουν καθημερινά λόγω των ανοιχτών λογαριασμών που έχουν οι φαρμακοποιοί με τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν την επί πιστώσει χορήγηση των 82 πανάκριβων φαρμάκων σε ασθενείς, που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο υγειονομικών, συμβολαιογράφων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα ταμεία έχουν κηρύξει παύση πληρωμών, καθώς εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους στους φαρμακοποιούς για συνταγές που έχουν ήδη εκτελέσει. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να πληρώνουν τη θεραπεία τους. Το οικονομικό κόστος, που επιβαρύνει τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές. Δεν είναι δυνατόν στη λογική των περικοπών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση να αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν και να μην επιδεικνύει πρόνοια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς;

Απάντηση Υπουργείου